CCTV Installation Malaysia – 6 Perkara Utama Yang Perlu Anda Tahu Semasa Memasang Kamera CCTV

CCTV Installation Malaysia

Pemasangan CCTV Malaysia atau CCTV Installation Malaysia kebiasaanya dilakukan di pejabat dan kedai, tetapi sejak kebelakangan ini, CCTV installation Malaysia di kawasan rumah juga menunjukkan peningkatan. Kamera keselamatan adalah salah satu ciptaan teknologi yang terbaik.

Dengan peningkatan insiden jenayah dan unsur-unsur anti-sosial lain yang berduyun-duyun di bandar, kamera CCTV boleh membantu anda. Disebabkan populariti pemasangan CCTV ini, ramai orang mendapatkan nasihat tentang cara yang betul untuk memasang kamera CCTV. Walau bagaimanapun, kami sentiasa mengesyorkan agar anda mengelakkan kerja DIY atau pemasangan sendiri.

giphy

Walaupun ia mungkin untuk membina sistem kamera keselamatan sendiri tetapi ia agak memakan masa. Lebih penting lagi, anda mungkin membuat kesilapan semasa pemasangan CCTV yang boleh menyebabkan liputan yang lemah, penyimpanan yang tidak dioptimumkan dan kawalan yang tidak mencukupi.

Dengan mendapatkan khidmat professional, masalah ini dapat diatasi dan anda boleh yakin bahawa anda mempunyai persediaan terbaik untuk keperluan anda. Masih ada beberapa perkara yang perlu anda jaga apabila anda mendapatkan khidmat professional bagi tujuan pemasangan CCTV. Di sini, kami telah menyenaraikan beberapa perkara asas tetapi penting yang perlu anda pertimbangkan ketika CCTV installation dilakukan di rumah atau pejabat anda.

CCTV Installation Malaysia di Luar Bangunan

6 Perkara Penting Semasa Pemasangan CCTV (CCTV Installation Malaysia ).

1. CCTV Installation Malaysia – Liputan (Coverage)

CCTV Installation Malaysia
ruang kawasan yang diliputi untuk dapatkan security optimum

Anda perlu menentukan kawasan mana yang paling terdedah dan perlu dilindungi. Syarikat pemasangan CCTV akan menghantar penganalisis untuk membantu memikirkan lokasi terbaik untuk meletakkan kamera dan mendapatkan liputan optimum. Anda juga boleh memaklumkan kepada mereka jika terdapat mana-mana kawasan tertentu yang perlu diawasi oleh kamera.

2. CCTV Installation Malaysia Jenis kamera CCTV

Kamera Tanpa Wayar atau Wireless CCTV adalah yang sering digunakan pada masa kini. Mereka tidak perlu lagi bersusah-payah untuk memasang wayar. Selain itu, kamera ini boleh dikawal dengan mudah. Tetapi tidak semua kamera CCTV adalah sama.

Kamera arah tradisional, juga dipanggil kamera peluru (bullet camera), secara amnya adalah tetap dan meliputi hanya dalam satu arah. Sebaliknya, kamera dome (dome camera), yang biasa dilihat di pusat membeli-belah dan pejabat korporat, menyediakan liputan 360 darjah di sekeliling mereka. Kamera perlu dipilih berdasarkan jenis liputan yang anda perlukan dan jenis kualiti yang mereka boleh berikan.

CCTV Installation Malaysia
dome cctv ( kiri ) dan bullet cctv (kanan )

3. CCTV Installation Malaysia Lokasi

CCTV Installation Malaysia 3
Indoor Security CCTV

Perkara ini berkaitan dengan apa yang kami bincangkan sebelum ini mengenai liputan. Anda tidak boleh mengabaikan kawasan yang berpotensi terdedah. Ini juga bermakna, anda mesti menggunakan pelbagai jenis kamera berdasarkan lokasi mereka.

Kamera yang anda letakkan di luar pintu garaj anda tidak akan sama dengan kamera yang diletakkan di dalam rumah. Seterusnya, jangan sesekali abaikan liputan dalaman. Pencuri dan perompak semakin handal mengelak dari dirakam oleh kamera CCTV di luar rumah. Tapi dengan meletakkan kamera di dalam rumah, penjahat ini tidak sedar dan hal ini boleh membantu anda menangani insiden tersebut.

4. CCTV Installation Malaysia Pengisytiharan dan Kesahihan (Declaration and Legality)

CCTV Installation Malaysia
signage atau notis diberitahu jika kawasan ada lakukan rakaman cctv

Undang-undang memerlukan anda memberitahu orang ramai bahawa mereka sedang dirakam. Ini amat penting bagi kawasan awam seperti kedai atau pejabat. Dalam kedua-dua kes, tanda-tanda yang menyatakan bahawa terdapat kamera CCTV yang dipasang akan berkhidmat untuk tujuan anda.

Untuk pemasangan CCTV rumah, anda mesti memaklumkan kepada mana-mana pekerja yang datang ke rumah anda. Jika anda ingin memantau pembantu rumah anda (atau pelawat di luar pintu), mereka mesti dimaklumkan secara lisan.

Satu lagi perkara penting yang perlu diperhatikan ialah ia benar-benar menyalahi undang-undang untuk memasang kamera CCTV di kawasan peribadi seperti tandas dan bilik mandi. Anda boleh didakwa dan dipenjara untuk kesalahan sedemikian.

5. CCTV Installation Malaysia Kebenaran

giphy
kebenaran diperlukan jika liputan luar kawasan anda.

Bergantung kepada kawasan mana yang ingin anda lakukan pemasangan CCTV atau CCTV installation, anda mungkin perlu mendapatkan kebenaran rasmi daripada pihak berkuasa yang berkaitan.

Jika anda memasang kamera CCTV di luar rumah atau kedai anda, kemungkinan mereka meliputi sebahagian daripada rumah atau kedai jiran. Beritahu mereka dan tukar posisi atau sudut kamera cctv jika mereka tidak selesa.

Kebanyakan kawasan kediaman memerlukan anda memaklumkan kepada masyarakat setempat atau badan sivik tempatan sebelum pemasangan. Pemasangan CCTV rumah di blok pangsapuri biasanya memerlukan kebenaran juga.

6. CCTV Installation Malaysia Kebenaran Aspek Teknikal

Anda perlu mengetahui beberapa butiran teknikal mengenai sistem keselamatan anda. Pertama, pastikan kamera anda boleh merakam video HD. Seterusnya, pertimbangkan peralatan tambahan yang anda perlukan.

Kebanyakan pemasangan CCTV disertakan dengan rakaman dan perkakasan storan mereka. Sesetengahnya juga menawarkan pilihan storan awan (cloud storage), yang bermaksud menyimpan video yang dirakam dalam talian. Storan tempatan dilakukan pada cakera keras (hard disk), sama seperti pada komputer atau komputer riba.

Perbezaan antara cakera keras sistem kamera dan komputer riba anda adalah bahawa kamera cakera keras anda memiliki kapasiti yang lebih tinggi dan mampu berjalan secara berterusan untuk tempoh yang lebih lama. Dalam erti kata lain, ia juga perlu diganti dari semasa ke semasa.

Oleh itu, anda juga mesti memutuskan tempoh yang anda mahu menyimpan sebarang video yang disusun semula. Anda boleh memilih mana-mana video dari satu hari ke tiga bulan atau mungkin lebih jika anda mempunyai kapasiti storan yang tinggi.

Akhir sekali, pilih sistem yang menawarkan akses kawalan jauh. Ini membolehkan anda memantau dan mengawal kamera CCTV walaupun Ketika anda melancong atau tidak berada di kawasan berkenaan.

Semoga perbincangan di atas sedikit sebanyak dapat memberi kefahaman yang jelas terhadap pertanyaan anda tentang CCTV installation Malaysia.
Anda perlukan bantuan dalam pemasangan CCTV di kediaman atau di Ofis anda? Hubungi Kami FZH Technology.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *