Adakah Kamera CCTV Tanpa Wayar (Wireless CCTV Malaysia) Memerlukan Internet?

Wireless CCTV Malaysia

Pada 2021 ini , ramai pengguna pilih untuk menggunakan Wireless CCTV Malaysia khususnya di kawasan kediaman. Tidak semua kamera keselamatan memerlukan internet, tetapi tanpanya, anda terlepas untuk fungsi kawalan jauh, notifikasi dan ciri-ciri lain kamera pintar.

WIRELESS CCTV MALAYSIA
WIRELESS CCTV MALAYSIA PILIHAN RAMAI PENGGUNA

Wireless CCTV Malaysia Diakses Menggunakan Telefon Pintar

giphy
kelebihan gunakan Wireless CCTV – Live Footage!

Pada masa kini, walaupun kebanyakan wireless CCTV Malaysia disambungkan ke internet. Namun, terdapat beberapa pilihan wireless CCTV yang tidak memerlukan internet untuk berfungsi. Sudah tentu, jika tidak disambungkan ke internet bermakna anda tidak akan dapat menerima notifikasi apabila kamera anda mengesan pergerakan, melihat rakaman langsung (live footage) atau mematikan atau mengaktifkan wireless CCTV anda dari jauh.

Adakah Wireless CCTV Malaysia Memerlukan Internet?

Kamera CCTV tanpa wayar (wireless CCTV) tidak semestinya memerlukan internet. Sebaliknya, terdapat beberapa kamera keselamatan yang boleh merakam rakaman mereka ke kad mikro-SD atau cakera keras (hard disk) supaya ia boleh dilihat kemudian. Tidak seperti kamera seperti Ring Indoor Cam, CCTV tanpa wayar yang boleh dikawal melalui Aplikasi Ring.

Kamera yang tidak memerlukan internet dipanggil kamera IP dan mungkin atau mungkin tidak mempunyai sandaran selular atau talian tetap. Walaupun wireless CCTV Malaysia tidak disambungkan ke internet, ia boleh disambung kepada pasukan pemantauan profesional, jika perkhidmatan ini tersedia, supaya mereka dapat bertindak balas apabila kamera mengesan pergerakan. Tidak semua wireless CCTV memerlukan internet, tetapi kebanyakannya perlu dan kami mengesyorkan wireless CCTV yang disambungkan ke internet.

WIRELESS CCTV MALAYSIA
Jaringan Internet dan Wireless CCTV

Pemasangan Wireless CCTV Malaysia di Luar Rumah

Kebaikan dan Keburukan Wireless CCTV Malaysia Tanpa Internet

WIRELESS CCTV MALAYSIA
kebaikan vs keburukan Wired vs Wireless

Tentu saja, segala-galanya mempunyai baik dan buruk, jadi kita akan merungkai kebaikan dan keburukan kamera CCTV tanpa wayar (wireless CCTV).

Wireless CCTV Malaysia Tanpa InternetKebaikan

 • Tiada penggodaman: Jika sesuatu yang tidak disambungkan ke internet, maka tidak ada peluang pelanggaran data digital
 • Tiada yuran: Banyak kamera yang disambungkan web mengenakan yuran untuk storan awan (cloud storage), biasanya bulanan atau tahunan. Tetapi tanpa storan awan, anda tidak perlu membayar apa-apa yuran tambahan selepas kos peralatan. Sebaliknya, rakaman anda akan disimpan pada peranti fizikal tempatan (physical device).
 • Semasa gangguan bekalan elektrik: Secara umum, ia tidak bergantung kepada kuasa elektrik di rumah anda, jadi wireless CCTV akan terus bekerja walaupun dalam blackout.

Wireless CCTV Malaysia Tanpa InternetKeburukan.

 • Pilihan terhad: Walaupun terdapat beberapa kamera IP di pasaran, majoritinya disambungkan ke internet.
 • Tidak dapat mengawal atau mengakses rakaman dari jauh: Tanpa internet, anda tidak boleh mengawasi secara langsung daripada telefon anda atau mengawal kamera anda dari jauh.
 • Tiada notifikasi: Anda juga tidak akan dimaklumkan jika kamera mengesan pergerakan atau seseorang, bergantung kepada keupayaan teknologi kamera.
 • Tiada storan awan: Walaupun rakaman akan disimpan pada beberapa bentuk storan tempatan, ia tidak akan dimuat naik ke storan awan sama sekali, jadi jika anda ingin mencipta redundansi, anda perlu berbuat demikian secara manual.
 • Bateri akan habis: Kelemahan semua wireless CCTV adalah anda perlu sama ada mengecas semula atau menggantikan baterinya (melainkan ia dikuasakan oleh panel solar, tetapi itu agak jarang berlaku).

Cara Menyambung Kamera CCTV Tanpa Wayar (Wireless CCTV) Ke Komputer Tanpa Internet

Jika anda mahu melihat rakaman kamera anda pada komputer tanpa menggunakan internet, ia boleh dilakukan. Walau bagaimanapun, ia memerlukan beberapa peranti dan kabel tambahan seperti:

WIRELESS CCTV MALAYSIA
 • Router
 • Kabel Ethernet
 • Penyesuai Kuasa (Power Adapter)
 • Kabel UTP (Network).

Sebagai contoh, untuk menggunakan kabel UTP, kami akan:

 1. Pasangkan kamera ke komputer riba melalui kabel UTP.
 2. Tetapkan alamat IP kamera sebagai julat yang sama dengan komputer riba kami.
 3. Buka web atau aplikasi mudah alih kamera dan taipkan alamat IP untuk melihat rakaman.

Jenis Kamera Keselamatan Di Rumah

Kami mahu anda melihat dengan lebih dekat kamera berwayar dan kamera tanpa wayar. Apakah perbezaan antara mereka, dan apakah kebaikan dan keburukan masing-masing?

WIRELESS CCTV MALAYSIA 3

Perbezaan CCTV Berwayar Dan CCTV Tanpa Wayar

Kamera berwayar

Kamera berwayar adalah kamera yang perlu sama ada dipasang kepada kuasa. Kelebihan utama mereka adalah pengguna tidak perlu bimbang tentang kehabisan bateri dan rakaman berkemungkinan berterusan selama 24 jam sehari. Walau bagaimanapun, sesetengah orang tidak mahu wayar fizikal di rumah mereka. Tambahan pula, kamera terdawai keras (hardwired) adalah yang paling sukar untuk dipasang dan jika bekalan kuasa elektrik di rumah anda terputus, kamera berwayar juga akan terkesan sama. Komponen untuk pemasangan CCTV berwayar juga lebih banyak berbanding CCTV tanpa wayar.

Tanpa Wayar

Kamera tanpa wayar menghubungkan kamera ke DVR. Kelebihan kamera tanpa wayar adalah pemasangannya lebih mudah, Tambahan pula, kamera tanpa wayar ini akan kekal aktif jika terdapat gangguan kuasa. Selain itu, kualiti rakaman bagi wireless CCTV umumnya mengaplikasikan rakaman video yang mempunyai resolusi tinggi. Oleh sebab itu, hasil rakaman nampak lebih tajam dan jelas Walau bagaimanapun, anda perlu peka untuk menggantikan atau mengecas semula bateri, melainkan ia menggunakan kuasa solar (namun perkara ini jarang berlaku). Selain itu, anda tidak akan dapat merakam secara berterusan melainkan ia dipasang ke dalam DVR. Wireless CCTV Malaysia ini juga harganya agak mahal jika dibandingkan dengan harga CCTV berwayar.

Kesimpulan

Walaupun kamera IP lama (old-school) masih digunakan, jangan terlepas ciri-ciri hebat kamera CCTV tanpa wayar (wireless CCTV Malaysia) seperti kawalan dari jauh dengan sambungan internet dan berbagai lagi. Semoga artikel ini dapat memberi sedikit sebanyak info berkaitan keperluan internet untuk kamera CCTV tanpa wayar.

Anda perlukan bantuan dalam pemasangan CCTV di kediaman atau di Ofis anda? Hubungi Kami FZH Technology.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *